Is een glaasje wijn per dag gezond?
In de wandelgangen hoor je wel eens dat een glaasje wijn per dag prima is voor je gezondheid. En dit gaat dan vaak gepaard met voorbeelden van wat oudere mensen die zweren bij hun drankje. Toch is de leeftijd om alcohol te mogen drinken een aantal jaren geleden verhoogd van 16 naar 18 jaar. Dat is dan toch ook wel een beetje raar.
De gevolgen van alcoholconsumptie
Het Voedingscentrum geeft aan dat alcohol nooit gezond is en dus ook rode wijn niet. Wel wordt de kans op bepaalde ziektes verkleind maar tegelijkertijd wordt de kans op andere ziektes juist verhoogd. Daarom is de conclusie dat in deze strijd geen winnaar is. Het advies is dan ook om geen alcohol te drinken. En als je het dan toch doet, je te beperken tot 1 glas per dag.
Het is mogelijk dat een matig alcoholgebruik de kans op hart- en vaatziekten en dementie verlaagd. Of dat de kans op longkanker daardoor lager inschat wordt. Bij wat oudere mensen die mogelijk diabetes type 2 klachten hebben, is bij matig alcoholgebruik de kans op sterfte lager. Dit komt mogelijk door het lagere risico van mensen met diabetes op hart- en vaatziekten.
Uit onderzoek blijkt echter dat volwassen vrouwen die 1 glas per dag drinken (of meer) een verhoogde kans hebben op borstkanker. Maar ook de kans op tumoren bij meer glazen per dag neemt voor iedereen toe.
Het effect van sulfiet in wijn
Tijdens het gistingsproces van wijn ontstaat sulfiet. Het is de reactie van zwaveldioxide met water. Sulfiet zit al in heel veel levensmiddelen en heeft het effect dat schimmels, micro-organismen en gisten afgeremd worden en dat het proces van oxidatie tegengehouden wordt. Dit zorgt voor een langere houdbaarheidsdatum.
Omdat er te weinig zwavel elementen op de schil van de druiven zitten, wordt het conserveringsmiddel ook extra toegevoegd aan de wijn. De maximum hoeveelheden voor toevoeging zijn bij wet vastgelegd. Maar de normering is heel breed.
Als je gevoelig bent voor sulfiet, kan je dus klachten krijgen van wijn waar meer sulfiet in te vinden is. Dit geldt voor witte wijnen in relatie tot rode wijnen en in zoete wijnen in relatie tot droge wijnen.
Resveratrol in de druivenschillen
Resveratrol is een antioxidant. Het wordt veronderstelt een gunstige werking te hebben ter voorkoming van hartaandoeningen en kanker. Ook heeft het een positieve werking op de stofwisseling van obese mannen. Een reden waarom een aantal wijnen, zoals Malbec, Petite Sirah, St. Laurent, and Pinot Noir hier positief over berichten.
Al met al is geen wijn drinken nog het gezondst. Wijn drink je voor een ander doel zoals bijvoorbeeld vanuit het sociale aspect. Drink je wijn, beperk het dan zodat het leuk blijft!