<< Vorige


Caiarossa Toscana IGT  750ml


Caiarossa Toscana IGT 750ml


                        
Hoewel opgericht in 1998, is Caiarossa pas echt gegroeid sinds het landgoed in 2004 werd overgenomen door Nederlandse zakenman Eric Albada Jelgersma, een man met een grote passie voor wijnen ook de eigenaar van Château Giscours en Château du Tertre - twee Grands Crus classe in Margaux, Bordeaux.
Caiarossa ligt in het hart van Val di Cecina, aan de Toscaanse kust, en ontleent zijn naam aan zijn rode, grind bodem. De wijngaarden zijn ondergedompeld in de natuur en stilte, een gebied van ongerepte schoonheid. 
De wijngaarden zijn geplant op een hoge dichtheid, en worden biodynamisch gekweekt. De wijnen Caiarossa's dragen de IGT Toscana indeling, en in een mengsel van kleine barriques, tonneaux en grote eiken vaten op leeftijd. Slechts een klein percentage (35%) van nieuw eikenhout wordt gebruikt voor de topwijn van Caiarossa.

De oprichting van Ciarossa was niet een allerdaagse logica maar een visie. De wens om in een ware oase te leven en wijn te maken. De Toscaanse droom niet alleen te koppelen aan eenvoud, maar ook waarde te creëren. 

Qua weer leek 2009 een vrij complexe jaar  voor Caiarossa, met een droog begin van de zomer, hitte en onweer in augustus en koelere omstandigheden bij de oogst. De gisting vondt plaats in grote houten vaten en betonnen tanks met wilde gisten. Door het gebruik van een reeks verschillende vaten krijgt de wijn zijn specifieke karakter. 

Het is een enorm aromatische wijn, je weet bijna niet waar je moet beginnen. De Cabernet Franc geeft een rokerige, kruidige touch. Groene olijven en de rijpe, romig zwarte bessen en rood fruit in deze wijn met 14,5% alcohol zijn goed aanwezig. Er is ceder en peper. In de mond is hij prachtig sappig en lichtvoetig, zeker gezien de alcohol. Met net dat beetje kers om de wijn een fijn zuurtje en frisheid te geven. De tannines zijn verfijnd en rond. Een weelderige wijn. Een beetje rokerig maar fruitig aan het eind.  Een absoluut mooi wijn met een  bewaarpotentieel tot 2020.

Proef
Sappig, weelderig, kers, zwarte bes  
Drinken bij
Diverse rode vlees gerechten
Druif
Cabernet franc (25%), Merlot (21%), Sangiovese (19%), Cabernet Sauvignon (18%), Petit Verdot (8%), Syrah (6%) en Alicante (3%).
Land 
Italië
Streek
Toscane

€. 59.70

Aantal