Vol rood

<< Vorige - Volgende >>


Quinta do Crasto 'Reserva' Tinto Douro doc  750ml


Quinta do Crasto 'Reserva' Tinto Douro doc 750ml

Quinta do Crasto is een 'single-quinta', zoals we dat noemen, omdat het een familie-eigendom is, en omdat de wijnen uitsluitend van druiven van eigen wijngaarden gemaakt worden. Het domein is schitterend gelegen op de steile hellingen langs de Dourorivier op 15 minuten afstand van Pinhão.
Quinta do Crasto is in vele opzichten een uniek bedrijf. Niet alleen is het nog steeds een familiebedrijf – vader Roquette is bankier en de twee zoons Thomas en Miguel runnen het bedrijf – veel van de medewerkers, die zowel in de wijngaarden als in de kelders werken, wonen ook op Crasto. 

De traditie van Crasto is er één van honderden jaren oud. De laatste 100 jaar is de bezitting in eigendom geweest van de familie Roquette. Ook de traditie van wijn maken is nog steeds in ere gehouden. Alleen wordt dat hoe langer hoe moeilijker, doordat er weinig mensen meer mee willen doen aan het treden van de druiven. De traditie in de portvallei wil namelijk, dat de druiven na het plukken direct met de Avonds komt er dan publiek bij en er is muziek en dans. Een folkloristisch spektakel, dat men meegemaakt moet hebben.
voeten getreden worden. De druiven worden hiertoe in een lagar (kuip) gestort en de druiven worden volcontinu in ploegendienst getreden. 's 
Men heeft eeuwen geleden al ingezien dat het verbouwen van druiven hier alleen mogelijk was indien er terrassen aangelegd werden. Kleine muurtjes werden op de hellingen aangebracht om telkens een vlak stukje grond van soms maar 1,5 meter breed te creëren. Alles is dus nog handwerk hier. Er kan geen enkel tractor gebruikt worden. Het plukken wordt hoofdzakelijk door vrouwen gedaan. Ook dat maakt deel uit van de traditie.

Vanaf 1994 is men op Quinta do Crasto ook wijn gaan maken. Tegenwoordig past men voor het maken van rode wijn geavanceerde technieken toe, omdat bewezen is, dat van de authentieke druiven prachtige, dikke, volle wijnen gemaakt kunnen worden.

Deze wijn is gemaakt van 20 verschillende druivenvariëteiten, die door elkaar groeien op de zeer steile helling net onder de gebouwen van de quinta
In de kleur donker vol paars. Diep zwart rijp fruit in geur omlijst door kruidige tonen. De smaak is indrukwekkend intens en meer dan mondvullend, bijna overweldigend. In de smaak vind je eveneens zeer zwoel rijp donker fruit terug met een prachtige rijpe tanninestructuur, body en inhoud. De afdronk is intens en lang. Het is opmerkelijk, dat het hout nauwelijks waarneembaar is in de wijn. Het grootste compliment is, dat de wijn zo voortreffelijk in harmonie en rijp is dat hij jong al perfect te drinken is, maar u hoeft niet bang te zijn voor een te snelle ontwikkeling. Deze wijn kan nog 10 jaar mee. Klasse van de bovenste plank Deze Reserva rijpt een jaar langer op eikenhout dan de gewone tinto, waardoor de jaargang altijd een jaar ouder is. De smaak is veel geconcentreerder.
Niet te versmaden samen met rijke roodvlees gerechten en wild. 

Proef
Zwoel, vol, rond met rijp fruit
Drinken bij
Drink-en maaltijd wijn, rood vlees
Druif
20 Portugese druivensoorten
Land 
Portugal
Streek
Douro


€. 24.25

Aantal