Hoe weet je of een wijn droog of zoet is
Als je in de winkel graag voor goede fles wijn wilt kiezen, dan weet je wel hoe lastig het is om zo’n keuze te maken. Zal je dan voor een droge of zoete wijn gaan? Je raakt vervolgens al snel in de war door alle verschillende soorten wijnen met ieder hun eigen verschillende kleurschakeringen en labels die aangeven of het een zoete of droge wijn is.
Wat maakt een wijn droog, zoet, of halfdroog?
Al deze termen verwijzen naar een mate van zoetheid of restsuiker in een wijn. Een wijn wordt als droog beschouwd wanneer alle druivensuikers tijdens de gisting in alcohol omgezet wordt, terwijl een zoete wijn toch nog wat restsuiker bevat. Halfdroge of niet droge wijnen hebben daarentegen een milde of zacht waarneembare zoetheid.
Deze termen kunnen al snel zeer verwarrend worden, omdat de gevoeligheid voor zoetheid alsook van persoon tot persoon verschilt!
Een droge wijn
Om een wijn als droog te beschouwen, moet deze minder dan 1% restsuikers bevatten. Een wijn die minder dan 0,5% restsuikers bevat, wordt zelfs kurkdroog genoemd. Dit betekent dat deze van al haar restsuiker is ontdaan. Je kunt dit suikergehalte namelijk nauwelijks met je eigen smaakpapillen waarnemen.
Om een droge wijn te maken, zal de wijnmaker het gistingsproces stoppen als alle suikers omgezet zijn in alcohol. Geen extra suiker meer, betekent dus ook geen zoete smaak, ofwel de wijn is droog. Maar verwar de afwezigheid van een zoete smaak in de droge wijn niet met de afwezigheid van fruit. In een droge wijn proef je namelijk nog steeds fruit. De wijn zal alleen niet zoet smaken, net zoals bij sommige vruchtensappen.
Enkele voorbeelden van bekende droge wijnen zijn: Sauvignon Blanc, Pinot Gris, Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Merlot en Pinot Noir.
Een zoete wijn
Een zoete wijn heeft daarentegen een relatief hoger restsuikergehalte van boven de 20 procent. Tijdens de gisting van deze wijn hebben de gisten niet alle suiker opgebruikt. Dit betekent dat een zoete wijn in de meeste gevallen evenzo minder alcohol bevat dan een droge wijn.
Maar dit is niet altijd het geval, want het is mogelijk dat een wijn die niet zoet is toch nog veel alcohol bevat. Een wijn met een hoog alcoholgehalte is zodoende niet altijd droog. Er bestaan namelijk diverse dessertwijnen met een hoog alcoholgehalte die ongelooflijk zoet zijn.
Ze hebben daarnaast het vermogen om de smaken in de rest van het voedsel te evenaren, iets wat niet altijd met een droge wijn bereikt kan worden. De combinatie van suiker, vet en zout, tezamen met een zoete wijn geconsumeerd, kunnen immers de meest prettige gastronomische ervaringen produceren.
Een paar voorbeelden van echt geweldige zoete wijnen zijn: Moscato, Sauternes, Tokaji Aszu, en alsook de bekende Port. De Duitse witte wijnen zoals Riesling en Gewurztraminer, plus daarnaast Chenin Blanc, en de witte Zinfandel zijn voorbeelden van lichtzoete wijnen.